Website over Klein Deuteren en familie de Leeuw.
voorhuis
Oude kaarten van Klein Deuteren en zijn omgeving
De eerste kaart waarop ik iets vond was op een kaart van Prempart gevonden in 1629-1630. Alle kaarten: Copyright stadsarchief Den Bosch, behalve daar waar anders vermeld wordt. Van alle getoonde kaarten heb ik toestemming gekregen om hier te tonen.
Hiervan een detail genomen waarop "iets" is te vinden, waarvan ik vermoed dat een eerste opzet is van een van de kelders van Klain Deuteren. Over deze Pomp Hoekse Wetering of de grote Vlier of Den Drag Boom heeft de vlonder gelegen. Ik vermoed dat de redoute genaamd "la Cave of de kelder" waarschijnlijk een opslagplaats is geweest voor munitie in die tijd. We zullen hier waarschijnlijk nooit achter komen. Beide kelders zijn volledig intact gelaten, door dhr Becker.
Hieronder een kaart uit 1733: Copyright stadsarchief Den Bosch
Plattegrond uit ±1750 van de omgeving van Den Bosch.
Door met de muis over deze foto te gaan, komt er tekstverklaring op sommige gebieden.
Lintbebouwing in 1937; hier is ook te zien dat Klein Deuteren uit meerdere gebouwen bestond.
Detail
Kaart getekend door Nicolaas van der Mill in 1770-1772:
Op kaarten te vinden in "Historische atlas van 's-Hertogenbosch" (een zeer mooi boek overigens en de moeite waard) van het Bossche Prentenmuseum zijn kaarten te vinden, waarvan ik toestemming heb gekregen om hier te tonen, hierop is te zien dat de twee 2 molens inderdaad op een wal stonden, ook is zien dat daar waar later Klein Deuteren is, ooit een schans is geweest genaamd La Cave (of de kelder), met een opslag voor munitie. Ook is te zien dat er een slagboom staat bij de brug, misschien voor tol of weggeld zoals dat toendertijd vermoedelijk heette. Klein Deuteren wordt weergegeven als het gebroken Pannenhuys. Dit houdt in dat er al bebouwing was op de terp voor 1630 omdat er alleen kapotten dakpannen overbleven. Copyright Bossche Prentenmuseum. Zelfs in dit museum weet men niet wie de maker is van deze uitzonderlijk mooie kaart. In een vrij korte periode was er eerst een vermelding van een redoute en later gebroken pannenhuys. De terp werd eerst gebruikt als opslagplaats voor munitie als redoute en het huis erbovenop werd vernietigd. Daarom zit er een ruimte tussen de tonvormige kelder en het huis erboven. Leo Adriaensen constateerde het "hoe en waarom huizen werden afgebroken" in zijn boek: "Staatsvormend Geweld"
Voor een groot overzicht zult u toch in het boek moeten kijken. Copyright Bossche Prentenmuseum. Ook zij weten niet wie de maker is van deze prachtige gravure