Website over Klein Deuteren en familie de Leeuw.
voorhuis
Foto's van Klein Deuteren en familie de Leeuw:op sommige foto's is copyright.
De eerste steen in de voorgevel gelegd door Peter de Leeuw.
Het betreft hier waarschijnlijk een gewone metselsteen en niet deze zware plaat in de voorgevel.Geen copyright.
Foto van de linkerzijgevel van het pand in 1906. De bomen die hier op staan, zijn dezelfde als op de foto hier weer onder. Voor namen van de aanwezige personen. Deze wil ik op verzoek leveren. Geen copyright.
none
Huidige pand, linkerzijgevel. Het dak is na 1949 compleet gewijzigd.
Ook deze foto is interactief. Geen copyright
Hieronder een aangevraagde verbouwing in 1949 en daaronder een verbouwing in 1960. De slordig geschreven tekst is mijn handschrift. En niet alles is uitgevoerd. Deze tekeningen zijn te vinden op het gemeentearchief zelf van Den Bosch.
Ook door voormalige bewoner Kauwenberg is ooit in 1930 een benzinepomp aangevraagd. Maar deze is na akkoord nooit gelegd. Deze tekeningen zijn te vinden op het gemeentearchief van Den Bosch.Klein Deuteren werd ooit in de volksmond "Kauwenberg" genoemd. Dit is waarschijnlijk naar deze voormalige bewoner.

foto's gevonden op stadsarchief onder de naam Kouwenberg. De tweede foto had ik al deze pagina staan.

achterzijdevoorzijde

NEW:

Er heeft een tramlijn langs groot Deuteren en Klein Deuteren. gelegen. Te vinden op een kaart van J. KUYPER uit 1868. De rails zijn niet meer zichtbaar op de foto's van de vlonder dus voor 1917 moeten deze verdwenen zijn. Misschien dat de struikjes op de rechtse foto hierboven de tramlijn afbakenden

J KUYPER

en deze tangentlijn

tangentlijn

De tongewelfde kelder onder het voorhuis. De vraag is of deze tongewelfde kelder of de vierkante kelder de oudste is, in elk geval is één van de kelders misschien een voorloper geweest van een kelder genoemd op een tekening van Prempart in 1629. Deze werd in 1629 La Cave of de kelder genoemd. Het was toendertijd een opslagplaats is geweest voor munitie. De lokatie is een oude uitloper geweest van een redoute.

De vloer van de tongewelfde kelder. Hieronder is dhr. Becker enthouisiast bezig voor mij om de vloer schoon te vegen. Dhr. Becker raakte zodanig bevangen van Klein Deuteren, dat hij het heeft gekocht, en er inmiddels zelf in woont. Ook hij heeft inmiddels verbouwt, maar de belangrijkste kenmerken zijn intact gelaten. Bij het graven van een klein vijvertje vond hij potscherven en porseleinen bierflesdoppen, met P. van Doornik, Schutzler Berlin, Boers... Delft(niet meer leesbaar), bierbottelarij J.W. Crandel. Info hierover is welkom.

Doorsnede voorgevel.
Copyright ir. A.L. Becker. Dhr. Becher zelf architect heeft het gehele gebouw op tekening gezet en daarbij geconstateerd dat de tongewelfde kelder niet aan het gebouw erboven vast zit.
Ook deze foto is interactief bij het keldergedeelte. Achteraf blijkt dat een eerder pand voor 1629 doelbewust is afgebroken. Later is er weer bovenop gebouwd. Vandaar de ruimte tussen kelder en pand. Dus waarschijnlijk zit er boven de tonvormige kelder en het pand erboven puin van de woning uit 1629.
Jaren geleden was ik bij Klein Deuteren om foto's te maken van de gevelsteen. Dhr becker kwam toen naar buiten. Ik sprak met hem af dat als de boerderij afgebroken zou worden, hij mij zou waarschuwen. Ik kwam tot een verkeerde conclusie dat de trouwfoto die aanleiding gaf voor mijn onderzoek, niet het bewuste pand was. Dhr. Becker, zelf architect had het gehele pand al tot in de details uitgetekend, en hij beweerde van wel. Hij heeft het pand gekocht en inmiddels alleen van binnen verbouwingen verricht, waarbij belangrijke kenmerken niet zijn aangetast. Beide kelders zijn intact gebleven. Bij deze verbouwingen zijn oude krantenknipsels gevonden in de gaten tussen de dakspanten, waarbij een artikel de huwelijksaankondiging betrof van een van mijn voorouders: deze huwelijksaankondiging was van Margaretha Jacoba de Leeuw met Jan Hendrik Hubert Vroemen. Gelukkig een cadbestandje teruggevonden op mijn laptop en deze kunnen omzetten. Het knipsel heb ik onlangs teruggevonden. Ik had het TE GOED weggestopt, en vergeten.
De vlonder; foto genomen in 1917 bij Klein Deuteren.
Op de achtergrond ligt de St. Janspoort. Op de foto staan: Hermanus Gerardus van de Heuvel (1880-1970) en zijn zonen Gerardus Martinus ((links)geb. 1908) en Cornelis Aloysius Gerardus ((rechts)1910-1988).
Copyright Herman van Boxtel.
Een van de weinige foto's van de vlonder over de Grote Vliet/Vlier. Gevonden op het Digitaal Archief.

hieronder zoals de boerderij anno 1950-1960 eruit moet hebben gezien met een grote schuur. De schuur is compleet afgebroken. Deze heeft copyright.

 

met schuur
De vlonder en vanwaar wij uitkijken met onze rug naar Klein Deuteren zou op deze plek een slagboom hebben gestaan.
Hierboven een tekening van de vlonder. Getekend door H.F, en eerder vermeld op de website van Tilburg University. In eerste instantie kon ik de molens niet plaatsen. Ik vond ze niet terug op de vlakte, want dat gebied stond 's winters onder water. Maar ik heb de meest linkse molen teruggevonden op een schilderij van Jacobus Vrijmoed. Zijn schilderij kijkt uit op de citadel. Kijk maar naar de molen rechts in het schilderij hieronder. Deze stond bovenop een wal rondom de stad Den Bosch.Copyright Gemeentearchief Den Bosch
Hieronder wat foto's gevonden op de Fotobank Noord Brabant: De zoekterm die gebruikt zijn: boerderij, cafe, deuteren en Vlijmense weg.
Opmerking, het is Oude Vlijmenseweg 114 en niet no 1 zoals op die website wordt aangegeven.
  
  

An other farm on the corner of "Honderd Morgen". In this farm was temporarely a nursery class. A Miss with childrenkleuters in front of the farm. The man in the door is a descendent of de Leeuw from Klein Deuteren. Informationfrom Voets-Mathijssen (descendents). This picture can be found on the City Archive. Copyright "fotopersbureau het Zuiden".Toen Zuiden-Farla.Deze foto is genomen op 24-12-1941 en teruggevonden als artikel in de Eemlander (een Amertfoots dagblad)

 

En voorlopig de laatste idyllische foto's van Klein Deuteren in de sneeuw. Copyright dhr. Becker.

via Googlemaps

Als het adres Oude Vlijmenseweg 114, den Bosch intypt bij Googlemaps, kun je met het oranje poppetje de omgeving 3D bekijken.

Klein Deuteren